Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ) στον Ενήλικα

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ) στον Ενήλικα

Θεραπευτικές Παρεμβάσεις και Στρατηγικές Αντιμετώπισης Προβλημάτων για Την Καλύτερη Διαχείριση της Καθημερινότητας 

08 ar

 

Ημερίδα στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ενηλίκων που γίνονται παγκόσμια τον μήνα Οκτώβριο, με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών διοργανώνεται το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, 2016, στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Συγκεκριμένα, οι J. Russell Ramsay, PhD, και Craig Surman, MD, ειδικοί προσκεκλημένοι του Πανελλήνιου Σωματείου Ατόμων με ΔΕΠΥ, ADHD HELLAS θα παρουσιάσουν τη διαταραχή έτσι όπως εμφανίζεται, διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται στους ενήλικες. 

Το πρώτο μέρος, ανοικτό προς όλους, πάσχοντες, τις οικογένειες τους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα παρουσιάσει τη διαταραχή, όπως αυτή επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωή ενός ενήλικα και τις αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της. Το δεύτερο σκέλος θα αποτελέσει τη συνέχεια μιας προσπάθειας του Αναπληρωτή Καθηγητή της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ Αρτέμη Πεχλιβανίδη και του ADHD HELLAS να εκπαιδευτούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας στη διάγνωση και διαχείριση της ΔΕΠΥ. 

O J. Russell Ramsay, PhD είναι μεταξύ των ιδρυτών και συμμετέχει στη διεύθυνση του Adult ADHD Treatment and Research Program, καθώς και Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχιατρικής του University of Pennsylvania’s Perelman School of Medicine. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων, μεταξύ των οποίων το πλέον απαραίτητο βιβλίο για θεραπευτές που ασχολούνται με τη ΔΕΠΥ ενηλίκων, το Cognitive Behavioral Therapy for Adult ADHD: An Integrative Psychosocial and Medical Approach. 

Ο Craig Surman, MD, είναι Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Harvard Medical School και επιστημονικός συντονιστής του διεθνώς αναγνωρισμένου προγράμματος Adult ADHD Research Program Massachusetts General Hospital. Το βιβλίο του Fast Minds: How to Thrive If You Have ADHD (Or Think You Might) προσφέρει «σαφείς, αποτελεσματικές, επικεντρωμένες στρατηγικές για τη διαχείριση των προκλήσεων της ΔΕΠΥ». 

Η ημερίδα διοργανώνεται από το ADHD HELLAS υπό την αιγίδα της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, και του Iνστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, και φιλοξενείται από το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. 

Κόστος Συμμετοχής 

Πρόγραμμα κοινού
9:30-13:00 €40 (€30 για φοιτητές,οικονομικά ενήμερα μέλη του ADHD HELLAS).

Πρόγραμμα επαγγελματιών
9:30-17:00 €100

Διεπιστημονκή Ημερίδα για την Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας

Η δυσφορία της κατά φαντασίαν ασχήμιας

ΤΟΠΟΣ
Κεντρικό κτίριο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Προπύλαια
Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος»

ΧΡΟΝΟΣ
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013
09.30-15.30

Είσοδος ελεύθερη.Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση email δήλωσης ενδιαφέροντος, που θα σταλεί στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

05 ar

 

 

Χαιρετισμός – Πρόσκληση

Συνάδελφοι,

Οι προσωπικές επενδύσεις και η συνοδός ανησυχία αναφορικά με την εμφάνιση, αναμφισβήτητα παίζουν σπουδαίο ρόλο στη σημερινή ζωή των ανθρώπων. Κυρίως οι νέοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ευάλωτοι στη «δυσμορφική απειλή», με τα ΜΜΕ να έχουν ένα σημαντικό μερίδιο για αυτή την εξέλιξη. Ακμή, κηλίδες, ρυτίδες, ουλές, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών, όπως αιτιάσεις τύπου «η μύτη μου είναι μεγάλη… το στήθος μου μικρό… τα μαλλιά αραιά», μολονότι σε αρκετές περιπτώσεις το περιβάλλον τους ή οι «ειδικοί» διαφωνούν. Σε μια ευρεία μελέτη, βρέθηκε ότι το 93% των γυναικών και το 82% των ανδρών εκδήλωνε ανησυχία για την εμφάνισή τους, ενώ σε ένα ποσοστό, από 0,8% έως 2,2%, η ανησυχία παίρνει παθολογική μορφή.

Η επικράτηση σαφέστατα διαφοροποιείται πληθυσμιακά, με τα υψηλότερα ποσοστά σε πληθυσμούς ψυχιατρικούς, νοσοκομειακούς, μαθητικούς, δερματολογικούς, και της καλλωπιστικής χειρουργικής. Την ανίχνευση των περιστατικών δυσχεραίνει και η απροθυμία των πασχόντων να αποκαλύψουν το πρόβλημά τους αλλά και αν το κάνουν καταφεύγουν στο δερματολόγο ή στην καλλωπιστική χειρουργική. Το γεγονός ότι ο προ-επεμβατικός ενθουσιασμός τους έρχεται σε αντίθεση με την συχνή μετά-επεμβατική δυσαρέσκεια, υπαγορεύει την ανίχνευση των περιστατικών αυτών πριν και όχι μετά την επέμβαση. Αναφορικά με την αιτιοπαθογένεια υπάρχουν αρκετά ευρήματα από πολλές πλευρές (εξελικτικές, βιολογικές, ψυχολογικές, κοινωνικές) που υπαινίσσονται πολυπαραγοντικότητα, υπαγορεύοντας ταυτόχρονα και μια αντίστοιχη διεπιστημονική αντιμετώπιση.

Η μεγάλη επικράτηση, η δυσκολία στην ανίχνευση και διάγνωση, οι σοβαρές κλινικές επιπτώσεις, η πολυπαραγοντική αιτιοπαθογένεια, και τα θεραπευτικά αδιέξοδα αποτελούν το σημερινό (προβληματικό) κλινικό «προφίλ» της διαταραχής. Η πρωτοβουλία επομένως για τη διοργάνωση αυτής της διεπιστημονικής ημερίδας στοχεύει στη διεπιστημονική ευαισθητοποίηση και συνεργασία, προϋπόθεση-κλειδί στις προσπάθειες εντόπισης και αντιμετώπισης της διαταραχής αυτής στον Ελλαδικό χώρο.

Η ένθερμη συμμετοχή σας θα εγκαινιάσει την απαρχή μια συντονισμένης προσπάθειας κατά της εξαπλούμενης «δυσμορφικής» απειλής.

 

Ιωάννης Γ. Παπακώστας
 

Στέφανος Κούλης
 

Πρόεδρος της Διεπιστημονικής Ημερίδας

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών

 

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

09.00 - 09.30   

Εγγραφές

 

09.30  

Έναρξη - Χαιρετισμοί: Κούλης Στέφανος, Παπακώστας Ιωάννης

 

10.00 - 11.00  

Α’ ΤΡΑΠΕΖΙ  Κλινικά θέματα για τη Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας

   

Πρόεδρος:

Λύκουρας Ελευθέριος 

   

Ομιλητές:

Πεχλιβανίδης Αρτέμης «Κλινική Εικόνα»

Μιχόπουλος Ιωάννης «Αιτιοπαθογένεια – Επιδημιολογικά Δεδομένα»
Παπανικολάου Κατερίνα «Ιδιαιτερότητες της Εφηβικής Ηλικίας»

 

11.00 - 11.30  

Διάλειμμα - καφές

 

11.30 - 12.30  

Β’ ΤΡΑΠΕΖΙ  Η Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας από την άποψη άλλων ιατρικών ειδικοτήτων

   

Πρόεδρος:

Παπαδημητρίου Γεώργιος 

   

Ομιλητές:

Παπαφραγκάκη Δάφνη «Η εμπειρία του Δερματολόγου»
Τσιλιμπότη Δήμητρα «Η εμπειρία του Πλαστικού Χειρουργού»
Χριστοδούλου Χρήστος «Διασυνδετική Ψυχιατρική & Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας»

 

12.30 - 13.00  

Διάλειμμα - καφές

 

13.00 - 14.00  

Γ’ ΤΡΑΠΕΖΙ  Επιπτώσεις και αντιμετώπιση της Διαταραχής Σωματικής Δυσμορφίας

   

Πρόεδρος:

Παπακώστας Ιωάννης 

   

Ομιλητές:

Μπούμη Ράνια «Κοινωνικές Επιπτώσεις»
Δουζένης Αθανάσιος «Νομικά - Δεοντολογικά Προβλήματα»
Κούλης Στέφανος «Θεραπεία - Γνωσιακή Προσέγγιση»

 

14.00  

Κλείσιμο Ημερίδας: Παπακώστας Ιωάννης, Κούλης Στέφανος

 

 

Συμμετέχοντες 

 • Δουζένης Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Β΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αττικό Νοσοκομείο
 • Κούλης Στέφανος, Ψυχίατρος, Δ/ντής Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε. Πάτρας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών
 • Λύκουρας Ελευθέριος, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ
 • Μιχόπουλος Ιωάννης, Λέκτορας Ψυχιατρικής, Β΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αττικό Νοσοκομείο
 • Μπούμη Ράνια, Ψυχολόγος, Εξειδ/νη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεύτρια
 • Παπαδημητρίου Γεώργιος, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Δ/ντής Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο
 • Παπακώστας Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ
 • Παπανικολάου Κατερίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Παιδοψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία»
 • Παπαφραγκάκη Δάφνη, Δερματολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης, Α΄ Δερματολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός"
 • Πεχλιβανίδης Αρτέμης, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο
 • Τσιλιμπότη Δήμητρα, Επιμελήτρια Α' Πλαστικής Χειρουργικής Γενικού Νοσοκομείου Πατρών "ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ"
 • Χριστοδούλου Χρήστος, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Β΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αττικό Νοσοκομείο 

Διαταραχές πρόσληψης τροφής: ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις

 

ΚΛΑΔΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Αθήνα 30/1/12

Αγαπητέ (ή) συνάδελφε,

Ο Κλάδος Ψυχοθεραπείας, στα πλαίσια του σεμιναρίου συνεχιζόμενης παιδείας στην ψυχοθεραπεία, θα πραγματοποιήσει δύο ημερίδες στις 10 Μαρτίου και 7 Απριλίου και μία διημερίδα στις 5 και 6 Μαΐου με θέμα: 

«Διαταραχές πρόσληψης τροφής: ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις»

Οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θα είναι από την γνωσιακή, την συστημική και την ψυχαναλυτική σκοπιά. Θα επιχειρηθούν θεωρητικές και κλινικές παρουσιάσεις και θα λειτουργήσουν ομάδες εργασίας εστιασμένες στη συζήτηση κλινικού υλικού. Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν με τη συζήτηση της ίδιας κλινικής περίπτωσης και από τις τρεις προσεγγίσεις, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου ανάμεσα στις ψυχοθεραπείες. 

Το σεμινάριο θα λάβει χώρα -όπως πάντα- στα γραφεία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Παπαδιαμαντοπούλου 11, Αθήνα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το σεμινάριο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Στο πλαίσιο της πολύ δύσκολης σημερινής πραγματικότητας η συντονιστική επιτροπή προχώρησε στη δραστική μείωση του δικαιώματος συμμετοχής στα εξήντα (60) ευρώ για το σύνολο των συναντήσεων. Για το σκοπό αυτό αποφάσισε, με την σύμφωνη γνώμη των εισηγητών, τους οποίους και ευχαριστούμε, να μην υπάρξει αμοιβή για την διδασκαλία.

Αριθμός συμμετεχόντων 30. Σε περίπτωση μεγαλύτερου αριθμού αιτήσεων θα δοθεί προτεραιότητα στα μέλη της Ε.Ψ.Ε., βάσει ημερομηνίας αίτησης συμμετοχής. Δηλώσεις συμμετοχής έως 24 Φεβρουαρίου στο Fax 210-7242032 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής.

Με θερμούς συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η Συντονιστική Επιτροπή του Κλάδου

 

Χαρά Καραμανωλάκη, Κάτια Χαραλαμπάκη, Γιάννης Μιχόπουλος 


Πρώτη Ημερίδα (Σάββατο 10 Μαρτίου 2012) 

Από την Γνωσιακή Προσέγγιση

Συντονιστής: Γιάννης Μιχόπουλος

09.30-09.45

Προσέλευση
 

09.45-10.00 

Άνοιγμα από τη Συντονιστική Επιτροπή
 

10.00-11.00

 

Η υποδοχή ασθενών με διαταραχές πρόσληψης τροφής. Από το αίτημα στη θεραπεία

Εισηγήτρια: Ελευθερία Βάρσου
 

11.00-11.15

Διάλειμμα-καφές
 

11.15-12.30

Γνωσιακή - Συμπεριφορική θεραπεία στις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Έμφαση στη θεραπευτική σχέση. Παρουσίαση περίπτωσης
Εισηγήτρια: Ευγενία Δασκαλοπούλου
 

12.30-13.45

Ψυχογενής ανορεξία: Γνωσιακό -Συμπεριφορικό μοντέλο νοσηλείας. Παρουσίαση περίπτωσης
Εισηγητής: Γιάννης Μιχόπουλος
 

13.45-15.00

Μεσημεριανή διακοπή
 

15.00-16.15

Χρόνιες και ανθεκτικές στη θεραπεία περιπτώσεις ψυχογενούς ανορεξίας. Γνωσιακή -Συμπεριφορική προσέγγιση. Παρουσίαση περίπτωσης
Εισηγητής: Φραγκίσκος Γονιδάκης
 

16.15-16.45

Διάλειμμα–καφές
 

16.45-18.15

Ομάδες εργασίας
 

18.15-18.45

Κλείσιμο


 Δεύτερη Ημερίδα (Σάββατο 7 Απριλίου 2012)

Από τη Συστημική Προσέγγιση

Συντονίστρια: Κάτια Χαραλαμπάκη

09.45-10.00

Προσέλευση
 

10.00-11.30

Η συστημική προσέγγιση στις διαταραχές πρόσληψης τροφής: Ιστορική αναδρομή. Τα δυναμικά της οικογένειας. Μέθοδοι ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης. Έρευνα και αποτελεσματικότητα.
Εισηγητής: Βλάσης Τομαράς


11.30-12.00

Διάλειμμα-καφές
 

12.00-13.30

Ψυχογενής ανορεξία: Τα νοήματα του συμπτώματος και η διαγενεακή μεταβίβαση του τραύματος. Παρουσίαση περίπτωσης 
Εισηγήτρια: Βαλέρια Πομίνι
 

13.30-14.30

Μεσημεριανή διακοπή
 

14.30-16.00

Οικογενειακά μυστικά και ρόλοι στην οικογένεια διαμέσου τριών γενεών. Παρουσίαση περίπτωσης 
Εισηγήτρια: Κάτια Χαραλαμπάκη
 

16.00-16.30

Δομική-διαπολιτισμική θεραπεία οικογένειας με ανορεκτικό παιδί. Παρουσίαση περίπτωσης
Εισηγητής: Βλάσης Τομαράς
 

16.30-17.00

Διάλειμμα-καφές
 

17.00-18.30

Ομάδες εργασίας
 

18.30-19.00

Κλείσιμο


Διημερίδα (Σάββατο 5, Κυριακή 6 Μαΐου 2012)

Συντονίστρια: Χαρά Καραμανωλάκη

Σάββατο 5 Μαΐου: 
Από την Ψυχαναλυτική Προσέγγιση

09.45-10.00 Προσέλευση
 
10.00-11.30 Η εξέλιξη της ψυχοδυναμικής κατανόησης στις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Η ανέφικτη διαπραγμάτευση της απόστασης στη σχέση με το αντικείμενο.
Εισηγητής: Δημήτρης Τζίκας
 
11.30-12.00 Διάλειμμα-Καφές
 
12.00-13.30 Διαταραχές πρόσληψης τροφής και πρώιμο παιδικό ψυχικό τραύμα.

Εισηγητής: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
 

13.30-14.30 Μεσημεριανή διακοπή
 
14.30-16.00 Θεραπευτικές τεχνικές στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής. Αντιμετωπίζοντας τις μεταβιβαστικές και αντιμεταβιβαστικές προκλήσεις.
Εισηγήτρια: Ευγενία Σουμάκη
 
16.00-16.30 Διαταραχές πρόσληψης τροφής και οριακότητα.
Εισηγήτρια: Χαρά Καραμανωλάκη
 
16.30-17.00 Διάλειμμα-Καφές
 
17.00-18.30 Ομάδες εργασίας
 
18.30-19.00 Κλείσιμο ημερίδας 

 Κυριακή 6 Μαΐου

09.45-10.00 Προσέλευση
 
10.00-13.00 Διάλογος μεταξύ διαφορετικών προσεγγίσεων: από τις θεωρητικές έννοιες στην κλινική πράξη. Συζήτηση περίπτωσης και θεραπείας ψυχογενούς ανορεξίας.
Συμμετέχοντες: Χαρά Καραμανωλάκη, Γιάννης Μιχόπουλος, Κάτια Χαραλαμπάκη
 
13.00-13.30 Απολογισμός σεμιναρίου 

 


 

Εισηγητές

Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Παιδοψυχίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Α' Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Ψυχαναλυτής, πρόσεδρο μέλος Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Ελευθερία Βάρσου, Ψυχίατρος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Συντονίστρια του Ιατρείου Διαταραχών Διατροφής στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Φραγκίσκος Γονιδάκης, Ψυχίατρος, Λέκτορας Ψυχιατρικής Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Γνωσιακός Ψυχοθεραπευτής, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς

Ευγενία Δασκαλοπούλου, Ψυχίατρος, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Γνωσιακή Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών

Χαρά Καραμανωλάκη, Ψυχίατρος, Α' Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Ψυχαναλύτρια, μέλος και διδάσκουσα Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Γιάννης Μιχόπουλος, Ψυχίατρος, Λέκτορας Ψυχιατρικής Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Αττικό Νοσοκομείο, Γνωσιακός Ψυχοθεραπευτής, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών

Βαλέρια Πομίνι, Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Α' Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας

Ευγενία Σουμάκη, Παιδοψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής ΑΝΑΣΑ, Ψυχαναλύτρια, μέλος Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Δημήτρης Τζίκας, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής Παιδιών και Εφήβων, μέλος Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου
Βλάσης Τομαράς, Ψυχίατρος, Σύμβουλος Α' Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας

Κάτια Χαραλαμπάκη, Ψυχίατρος, Συντονίστρια Διευθύντρια Μονάδας Οικογενειακής Θεραπείας ΨΝΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας

Ελληνική Εταιρεία Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, Δημητρέσσα 10, 115 28, Αθήνα, +30 210 7230 297, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.